Surdegen

Att baka med surdeg är en flera tusen år gammal tradition. Äkta surdeg görs på råg. Degen innehåller levande mjölksyrabakterier och jästsvampar som bildar mjölksyra, ättiksyra, etanol och koldioxid.

Mjölet syras i 3 – 5 dygn. Surdegsprocessen bevarar många nyttiga ämnen i mjölet, och gör dessutom att många näringsämnen blir mer lättillgängliga. Dessutom gör den kraftiga surdegsprocessen att kolhydraterna blir långsammare (lägre GI-värde) så att blodsockret inte stiger och sedan sjunker utan håller sig mer konstant.

Även immunförsvaret mår bra av surdegsbröd då det i sin tur är bra substrat för tarmens symbionter. Man brukar säga att vi har 900 miljarder tarmsymbionter och att de står för 70 % av vårt immunförsvar.

Hantverket

En stor del av arbetet sker för hand – den enda maskinen är en degblandare. De olika degarna får jäsa i stora jäskar – sju dygn för surdegen, 2 dygn för de färdiga degarna. Därefter fördelas degen för hand i bakformar, varefter de får jäsa ytterligare fem timmar. Slutligen gräddas de ca 1 timme i den stora ugnen.

------------------------------

Här hittar du vårt bröd:

------------------------------

Malmö

COOP Folkets Park

Amiralsgatan 68

040-6119710

Malmborgs Caroli City

Östergatan 12

040-103300

Lund

ICA Malmborgs

Clemenstorget 5A

046-150110

Helsingborg

Väla köpcentrum

Ödåkra-väla

042-24 82 80

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå