Surdegen

Att baka med surdeg är en flera tusen år gammal tradition. Äkta surdeg görs på råg. Degen innehåller levande mjölksyrabakterier och jästsvampar som bildar mjölksyra, ättiksyra, etanol och koldioxid.

Mjölet syras i 3 – 5 dygn. Surdegsprocessen bevarar många nyttiga ämnen i mjölet, och gör dessutom att många näringsämnen blir mer lättillgängliga. Dessutom gör den kraftiga surdegsprocessen att kolhydraterna blir långsammare (lägre GI-värde) så att blodsockret inte stiger och sedan sjunker utan håller sig mer konstant.

Även immunförsvaret mår bra av surdegsbröd då det i sin tur är bra substrat för tarmens symbionter. Man brukar säga att vi har 900 miljarder tarmsymbionter och att de står för 70 % av vårt immunförsvar.

Hantverket

En stor del av arbetet sker för hand – den enda maskinen är en degblandare. De olika degarna får jäsa i stora jäskar – sju dygn för surdegen, 2 dygn för de färdiga degarna. Därefter fördelas degen för hand i bakformar, varefter de får jäsa ytterligare fem timmar. Slutligen gräddas de ca 1 timme i den stora ugnen.

Här hittar du surdegsbrödet:

Eslöv

COOP Extra Västerlånggatan 12 0413-64820

Lund

Röstånga Möllas Skafferi Byggmästareg. 11
ICA Nära Tornet Uardav.131 046-85544
ICA Kvantum Mobilia, Traktorv. 1-3 046-235530
COOP Nära Trollebergsv. 14 046-146955
ICA Malmborgs Clemenstorget 5A 046-150110
ICA Supermarket Fäladstorget, N Fäladen
ICA Tuna Tunav. 39 046-162040

Malmö

COOP Folkets Park Amiralsg. 68 040-6119710
COOP Extra Värnhemstorget, Föreningsgatan 72
MALMBORGS Erikslust, Erikslustv. 14 040-987750
ICA KVANTUM Limhamn, Linnég.48 040-363660
MALMBORGS Caroli City, Österg.12 040-103300

Södra Sandby

ICA Andersson Revingev.2 046-50900

Höör

ICA Supermarket Friluftsvägen 14 0413-203 55

Helsingborg

Väla köpcentrum Ödåkra-väla 042-24 82 80

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå