Om oss

I mer än 20 år har Röstånga Mölla malt sitt eget mjöl och bakat riktiga surdegsbröd. Historien började med att agronomen Rikard Forshufvud tog över den gamla kvarnen i Röstånga och började odla ekologiskt spannmål som levererades till lokala bagerier. Snart vaknade intresset för surdegsbröd, och idag levererar vi hantverksmässigt bakat bröd till butiker i en stor del av Skåne. Förutom att bröden är nyttiga och bakats utan socker, fett eller mjölkprodukter så är de goda och hållbara. Faktum är att det mognar efterhand, och blir nyttigare efter ett par dagar! 2007 utsågs vi till årets mathantverkare.

Mjölet

Ett spannmålsfrö innehåller allt för livet. Men det är inte så tåligt. Oxidationen börjar så fort det mals. Därför är det viktigt att mjölet är färskt.

För att bibehålla spannmålskärnans näringsinnehåll med bland annat antioxidanter, enzymer, vitminer och fibrer under hela bakningsprocessen maler vi själva de spannmålen i vår stenkvarn. Genom att det grova mjölet, till 100 procent fullkorn, omedelbart läggs i surdegsgrytan motverkas oxidationsprocessen och näringsämnena konserveras.

Vår filosofi

Vår idé är att försöka återskapa de rustika surdegsbröd

som människan har ätit i tusentals år innan valskvarnsmalningens vita mjöl, sockret och jästen möjliggjorde de snabba processer som är typiska för dagens bagerier.

Röstånga Möllas princip är unika, nyttiga och goda bröd till överkomligt pris. Vi tänker mikrobiologiskt, från spannmål till färdigtbröd. Med hjälp av färskt extremt grovt alldeles nymalet fullkornsmjöl av råg och en naturlig jäst- och sockerfri surdegsprocess skapar vi rustika, mättande bröd med högt näringsinnehåll och lågt GI-värde, som dessutom hjälper tarmfloran – och därmed även immunförsvaret – att må bra.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå